Γνωρίζουμε 4 ξενικά είδη των θαλασσών μας

Εδώ και δεκαετίες έφτασαν στη Μεσόγειο πολλά ψάρια και θαλάσσιοι οργανισμοί από μακρινές περιοχές. Ταξίδεψαν μέσα από θαλάσσιες οδούς, όπως η διώρυγα του Σουέζ, μεταφέρθηκαν με το θαλάσσιο έρμα των πλοίων και δεν δυσκολεύτηκαν να εγκατασταθούν στο νέο τους σπίτι αφού βρήκαν θερμά νερά και ευνοϊκές για εκείνα συνθήκες λόγω της κλιματικής αλλαγής.

Όσο πιο πολλά τόσο πιο καλά! Θα σκεφτόταν κάποιος. Ή άλλος θα έλεγε πως υπάρχει χώρος για όλους. Η αλήθεια όμως είναι πως αυτά τα είδη, που ονομάζονται ξενικά, έχουν επιπτώσεις τόσο στο φυσικό περιβάλλον όπου εγκαθίστανται, όσο και στις ανθρώπινες δραστηριότητες.

Πιο συγκεκριμένα συνήθως λειτουργούν ανταγωνιστικά ως προς τα αυτόχθονα είδη περιορίζοντας τον διαθέσιμο χώρο και τη διαθέσιμη τροφή για εκείνα. Έτσι, μειώνεται ο πληθυσμός των αυτόχθονων ειδών, ενώ οι ψαράδες δυσκολεύονται να εξασφαλίσουν μια καλή ψαριά. Πέραν αυτού, πολλές φορές έρχονται αντιμέτωποι με ζημιές στα αλιευτικά τους εργαλεία!

Στόχος του προγράμματος «Δως του μια ευκαιρία» είναι η πρόληψη και ο έλεγχος της εξάπλωσης τεσσάρων ξενικών ειδών που συναντάμε σήμερα στις ελληνικές θάλασσες, για την προστασία του τοπικού οικοσυστήματος και της αλιευτικής δραστηριότητας.

Το πρώτο είναι ο σαρδελόγαυρος, Etrumeus golanii, που σήμερα απαντάται κυρίως στο κεντρικό και νότιο Αιγαίο, τα Δωδεκάνησα και την Κρήτη. Το λεοντόψαρο Pterois miles, που έχει καταφέρει να εγκατασταθεί σε διάφορες θαλάσσιες περιοχές της Ελλάδας και έχει ήδη μειώσει την ψαριά των ερασιτεχνών αλιέων κατά 30%. Τέλος, δυο είδη αγριόσαλπας Siganus luridus & S. rivulatus, που ζουν στην Ελλάδα για περισσότερο από 50 χρόνια και προκαλούν ζημιές στα αλιευτικά εργαλεία των ψαράδων, αλλά και τραυματισμούς εξαιτίας  του δηλητηρίου που έχουν στα αγκάθια τους.

Πώς θα μπορούσαμε να αντιμετωπίσουμε αυτό το σοβαρό πρόβλημα; Υπάρχει κάτι που μπορούμε να κάνουμε από την πλευρά μας; Αν τα ψάρια αυτά βρουν τον δρόμο τους στην αγορά, αυτό σημαίνει εισόδημα για τους ψαράδες, που αυτή τη στιγμή τα πιάνουν αλλά τα πετούν, και «ανάσα» για τα αυτόχθονα είδη που θα βρουν λίγο χώρο για να ανακάμψουν.

Εσύ είσαι έτοιμος να τα βάλεις στο πιάτο σου; Δως τους μια ευκαιρία και δε θα το μετανιώσεις!